חיפוש בתוכן האתר

שפת אמת ויצא - גוף ונשמה בחלום יעקב - ג' כסלו תש"פ – כפ"ח הדפסה דוא

בע"ה

ג' כסלו תש"פ – כפ"ח

גוף ונשמה בחלום יעקב

שפת אמת ויצא

סיכום שיעורי הרב יצחק גינזבורג שליט"א[א]

צמאון הנשמה וכמיהת הגוף

"וַיַּחֲלֹם וְהִנֵּה סֻלָּם מֻצָּב אַרְצָה וְרֹאשׁוֹ מַגִּיעַ הַשָּׁמָיְמָה וְהִנֵּה מַלְאֲכֵי אֱלֹהִים עֹלִים וְיֹרְדִים בּוֹ. וְהִנֵּה הוי' נִצָּב עָלָיו". מסביר השפת אמת[ב] שהסולם הוא הגוף של יעקב אבינו, המלבוש לנשמה, ו"והנה ה' נצב עליו" הוא שרש נשמתו.

ביעקב מתקיים "צמאה לך נפשי, כמה לך בשרי... כן בקדש חזיתִך"[ג] – כפי ערך הצמאון (מצד הנפש-הנשמה) והכמיהה (מצד הבשר-הגוף) הוא רואה בחלומו את הגוף כסולם ואת הנשמה כנצבת למעלה, מושרשת בה'.

תורה ומצוות

המלאכים העולים ויורדים בסולם רומזים ל-תריג מצוות שמקיימים בגוף[ד] – כל מצוה היא מלאך-שליח, כמאמר חז"ל "היו מכבדים את המצוות שהן שלוחי ושלוחו של אדם כמותו"[ה]. "והנה הוי' נצב עליו" היינו התורה – "אורייתא וקודשא בריך הוא כולא חד"[ו] – ושרש נשמת כל יהודי היא באות שלו בתורה, "חלקנו בתורתך", הנצבת עליו, בוחנת את עבודתו הפנימית ("והנה ה' נצב עליו ומלא כל הארץ כבודו ומביט עליו ובוחן כליות ולב אם עובדו כראוי"[ז]) ומברכת אותו "ופרצת ימה וקדמה וצפֹנה ונגבה". בשמות יעקב, יעקב (העולה מלאך-מלאך, עולה ויורד) שייך לגוף ו-ישראל (ר"ת יש ששים ריבוא אותיות לתורה[ח]) לנשמה.

אחרי החלום אומר יעקב "ונתן לי לחם לאכֹל ובגד ללבש" – לחם היינו תורה, "לחו לחמו בלחמי"[ט] (וכן לחם אותיות חלם, חלום יעקב), ובגד היינו המצוות (לבושי הנשמה המתקיימות בגוף)[י]. גם "עזך וכבודך" שבסיום הפסוק "צמאה לך נפשי" רומזים לתורה ומצוות: "עזך" היינו "אין 'עז' אלא תורה"[יא] ו"כבודך" היינו מצוות-מלבושים (הנקראים כבוד[יב]), והוא סוד "הוי' עז לעמו יתן [כתרגום 'אורייתא לעמיה יהב'} הוי' יברך את עמו בשלום [אותיות מלבוש]"[יג].

"כמה לך בשרי" לשון כמות – מצד מצוות הגוף "הכל לפי רוב המעשה"[יד]. אם כן, "צמאה לך נפשי" היינו איכות, לה יש ערך עצמי בלימוד התורה (וכדברי רבי חיים מבריסק על 'בטול תורה באיכות'[טו]). איכות וכמות – תורה ומצוות – מקבילים לאותיות ו-ה שבשם, פרצופי ז"א (תפארת) ומלכות. והנה, כמה עולה א-דני, שם המלכות, מדת דוד, ו-צמאה עולה קול[טז], שכנגד התפארת, בסוד "הקֹל קול יעקב", וצירוף השרשים צמא-כמה עולה יעקב-דוד[יז]!

סוד המלבוש

והנה מלבוש עולה חשמל (כנודע), שסודו חש-מל, שתיקה ודבור, "עתים חשות עתים ממללות"[יח]. מצד הגוף דווקא "עת לחשות ועת לדבר"[יט], אבל מצד שרש הנשמה בתורה יש דבור בלתי פוסק – התורה מדברת תמיד שהרי "באורייתא ברא קודשא בריך הוא עלמא"[כ] ואם יפסק הדבור העליון של התורה לא היה קיום לעולם לרגע, "אם לא בריתי יומם ולילה חקת שמים וארץ לא שמתי"[כא] (שעל כן כל יד שנים שהיה יעקב בבית עבר לא ישן אלא עסק בתורה יומם ולילה).

בשרש העליון, לפני הצמצום, הכל כלול בתורה: "עולם המלבוש" הוא הדרגה בה "שיער בעצמו בכח כל מה שעתיד להיות בפועל", עליה נאמר "אסתכל באורייתא וברא עלמא"[כב], אך דרגה זו היא בגדר "מילין דהדיוטא" ביחס לתורה כ"שעשועים עצמיים", "שעשעים יום יום"[כג], שקדמו לגמרי לעולם ולרצון לבוראו ("נצב עליו"). השיעור לאחר עלית הרצון לבריאת העולם ("כד סליק ברעותיה למברי עלמא"[כד]) היינו התכללות שרש המצוות (רצון ה') בתורה[כה].

יעקב ומשה

יעקב השתוקק לתיקון הגוף והנשמה, מצוות ותורה. והנה "משה מלגאו יעקב מלבר"[כו], כנשמה (אותיות משה נ, שייך ל"משנה תורה", שרש תורה שבעל פה) וגוף. "תורה צוה לנו משה"[כז], אמנם משה צוה לנו מצוות (ולא רק תורה ללמוד), כדרשת חז"ל[כח] ש"תורה צוה" היינו תריא מצוות מפי משה, וכן משה רבינו עולה תריג מצות, אבל מצוות משה הן-הן תורה, דהיינו התכללות שרש המצוות בתורה (כנ"ל ביחס לעולם המלבוש). ובתורה עצמה: יעקב עוסק ב"גופא דאורייתא" אך עיקר העבודה הוא השלמת התורה על ידי פנימיות התורה, הדבקות בה' הנצב עליו.

יעקב צריך סולם לחיבור שמים וארץ (גוף ונשמה, מצוות ותורה), אבל משה מתייחד מיד עם ה' הנצב עליו. ובאמת, גם אי-רצונו של יעקב אבינו לעלות בסולם נבע מדרגת משה שבתוכו, שאינו זקוק לסולם[כט].

הכלל העולה: מצוות ביחס לתורה הן חיצוניות, בחינת בשר-גוף לעומת נשמה. שלמות הגוף עם המלבוש-חשמל היא על ידי התורה דווקא, "והנה הוי' נצב עליו", ושלמות התורה הנגלית הוא בדבקות בה' בפנימיות התורה.



[א] נערך מרשימת הרב ע"י יוסי פלאי.

[ב] שפת אמת ויצא תרס"ד:

במדרש צמאה לך נפשי כמה לך בשרי כשם שנפשי צמאה כך רמ"ח איברים כו'. כבר כתבתי במ"א כי לפי שהי' הצמאון שלו בנפש ובגוף. כך נראה לו החלום. כי הסולם רומז לבחי' הגוף רמ"ח ושס"ה שהם תיקון המלבוש. וה' נצב עליו הוא בחי' הנשמה והתורה. וע"ז ביקש ונתן לי לחם לאכול ובגד ללבוש רומז במד' לחם זו תורה משזכה אדם לתורה זוכה למלבוש. הוא הלבוש שנעשה ע"י המצות כי המלבוש כפי צורת הגוף. וכמו שהי' התשוקה שלו בגוף ונפש. כן בקודש חזיתיך. כך הי' המראה לראות עוזך וכבודך הוא ג"כ ב' בחי' הנ"ל. עוז זו תורה. כבוד בחי' המלבוש דר"י קרא למאני' מכבדותא. וכ"כ ה' עוז לעמו יתן. יברך את עמו בשלום הוא המלבוש שהגוף חסר השלימות. וע"י התורה זוכין לשלימות הגוף והמלבוש כנ"ל.

[ג] תהלים סג, ב.

[ד] בשר-גוף-מצות = 1127, 23 פעמים 49 = "והיה הוי' למלך על כל הארץ ביום ההוא יהיה הוי' אחד ושמו אחד", היינו סוד סלם יעקב, "מצב ארצה וראשו מגיע השמים" כאשר מלכות ה' אחת בשמים ובארץ.

[ה] תנחומא ויגש ו.

[ו] ע"פ זהר ח"ג עג, א.

[ז] תניא פמ"א.

[ח] מגלה עמוקות ואתחנן אופן קפו.

[ט] משלי ט, ה.

[י] תניא פ"ה.

[יא] מדרש תהלים ז.

[יב] שבת קיג, ב "רבי יוחנן קרא למאני מכבדותי".

[יג] תהלים כט, יא. הוא המזמור שנאמרו בו שבעה קולות, "שבעה קולות על המים שאמר דוד" (ברכות כט, א), נפשי בשרי עולה ז"פ קול כדלקמן.

[יד] אבות ג, טו.

[טו] וראה הלכות ת"ת לאדה"ז פ"ב ה"ה ושו"ת בית אפרים או"ח סח.

[טז] צמאה עולה כמובן צום, וידוע שצום = קול = ממון, ככתוב בסדורים בימים נוראים על "ותשובה [צום] ותפלה [קול] וצדקה [ממון]".

[יז] אכן, יש התכללות בכל אחד מהם: צמאה-כמה (יעקב-דוד) עולה דוד ברבוע ואילו נפשי-בשרי עולה ז"פ צמאה-קול (מדת יעקב).

[יח] חגיגה יג, ב.

[יט] קהלת ג, ז.

[כ] זהר ח"א ה, א.

[כא] ירמיה לג, כה.

[כב] זהר ח"א קלד, א.

[כג] משלי ח, ל.

[כד] ע"פ זהר ח"ג סא, ב.

[כה] וראה גם תניא קו"א ד"ה "דוד זמירות קרית להו".

[כו] ע"פ תקו"ז כט, א.

[כז] דברים לג, ד.

[כח] מכות כד, א.

[כט] וראה שפת אמת ויצא תרמ"ז "איתא כי לא רצה לעלות בסולם. כי הסולם הוא בחי' ימי המעשה שהנהגה ע"י המלאך. והוא הי' לו דביקות בהפנימיות".

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

האתר הנ"ל מתוחזק על ידי תלמידי הרב

התוכן לא עבר הגהה על ידי הרב גינזבורג. האחריות על הכתוב לתלמידים בלבד

 

טופס שו"ת

Copyright © 2024. מלכות ישראל - חסידות וקבלה האתר התורני של תלמידי הרב יצחק גינזבורג. Designed by Shape5.com